Fyra inkomna forskningsrapporter

14 november 2024 | Forskningsnyhet

Fyra nya forskningsrapporter har inkommit till stiftelsen. De rör områdena barn i samhällsvård och ungdomars psykiska hälsa som anhöriga. Nedan kan du ta del av sammanfattningar av studierna, som finns i sin helhet att ladda ned via forskningsdatabasen.

Gå till forskningsdatabasen

Ett tryggare LSS-boende: En studie för att förebygga våld, tvångs- och begränsningsåtgärder mot barn och unga med funktionsnedsättning

Slutrapporten är författad av Charlotte Petersson, universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete, Malmö universitet.

Om studien

Forskningsprojektet handlar om barn och ungas uppväxtvillkor på LSS-boenden och den risk det innebär för dem att utsättas för våld, kränkningar och tvångs- och begränsningsåtgärder av personalen. Projektet har som ambition att nå en djupare kunskap om och förståelse för de omständigheter, värderingar och mekanismer som bidrar till att våld och tvångsåtgärder från yrkesverksamma utövas och reproduceras gentemot barn och unga med funktionshinder.

Syfte med denna pilotstudie var att samla in preliminära data, säkerställa lämplig forskningsmetodik, identifiera potentiella problem och genomförbarhet av huvudstudien och att ansöka om etikprövning.

Sex enhetschefer från olika kommuner deltog i en semistrukturerad intervju gällande huvudprojektets fokus på verksamheternas arbete med att säkerställa trygghet och säkerhet för de barn och unga som bor där, vilka frågor som behövs utredas i ett sådant forskningsprojekt, vilka forskningsmetoder som bäst lämpar sig och olika utmaningar ett sådant forskningsprojekt behöver beakta. Intervjuerna skedde via telefon och tog ca 30 minuter.

Bearbetningen av det insamlade materialet tematiserades sedan i tre väsentliga områden: Vilka frågor behöver forskningsprojektet lyfta, vilka forskningsmetoder är lämpliga och vilka utmaningar kan uppstå under forskningsprojektets gång.

Läs och ladda ned forskningsrapporten här

Resultat

Intervjufrågor som behandlade vilka viktiga frågor som behöver lyftas gällande orsakerna bakom förekomsten av tvångs- och begränsningsåtgärder i deltagarnas verksamheter kunde tre kritiska områden identifierades som centrala.

  • För det första framkom en tydlig komplexitet i personalens olika uppfattningar om och gränsdragningar mellan vad som är skydd, tvång eller våld samt hur dessa handlingar ska dokumenteras och rapporteras.
  • Det andra kritiska området handlade om personalens och vårdnadshavares skilda uppfattningar om vilken nivå av skyddsåtgärder som är nödvändiga för barnets säkerhet. Huvudansvariges bedömningar av barnets mognadsgrad, beslutsförmåga, och förmåga att ge samtycke kunde skilja sig från vårdnadshavarnas.
  • Det sista kritiska området benämndes som en arbetsplatskultur som främjar ett upprätthållande av tvångs- och begränsningsåtgärder, vilka var mer eller mindre normaliserade i verksamheterna och ifrågasattes inte av personalen. Åtgärderna genomfördes inte av illvilja utan för ”barnets bästa,” vilket gav legitimitet till att fortsätta med samma arbetsmetoder.

Sammantaget visar intervjuerna att tvångs- och begränsningsåtgärder osynliggörs, förminskas och benämns som något annat i alla tre ovanstående områden. Intervjufrågor som behandlade vilken forskningsmetod som bäst skulle lämpa sig för projektet med detta känsliga ämne svarade alla deltagare enhetligt att kvalitativ intervjustudie skulle vara lämpligast eftersom de alla önskade djupgående kunskaper om de mekanismer som förekommer i verksamheterna.

Familjetillhörighet och kontakt med ursprungsfamilj efter vårdnadsöverflyttning

Slutrapporten är författad av Therese Wissö, lektor på Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

Om studien

Syftet med studien är dels att undersöka socialtjänstens bedömning om huruvida en vårdnadsöverflyttning är lämplig, dels att få en fördjupad förståelse av hur barn och ungas känsla av familjetillhörighet utvecklas efter en vårdnadsöverflyttning.

Studien har initierats av och genomförts i samarbete med socialtjänsten i en västsvensk kommun. För att besvara forskningsfrågorna har ett flertal olika datainsamlingsmetoder använts; aktstudie, enkät samt kvalitativa intervjuer.

Läs och ladda ned forskningsrapporten här

Resultat

Det finns stora variationer i hur socialsekreterare dokumenterar beslut om vårdnadsöverflytt. I underlagen sker förenklingar kring barnets tillhörighet i familjehemmet, vilket är intressant då forskning visar att barn kan känna tillhörighet i flera familjer. Sådana berättelser framkommer sällan i beslutsunderlagen. Barnets relation till familjehemsföräldrarna beskrivs ofta positivt. Relationen till de biologiska föräldrarna redovisas sparsamt, och mest som en redogörelse för hur umgänget fungerar.

Resultaten av intervjuerna med barnen understryker behovet av att beakta barnens egna upplevelser och perspektiv vid beslutsfattande inom socialt arbete. Det är viktigt att främja stabilitet och långvariga relationer för barn i fosterfamiljer för att stärka deras känsla av familjetillhörighet. Socialarbetare bör använda både verbala och visuella metoder för att bättre förstå och stödja barnens upplevelser av familjetillhörighet.

De nya vårdnadshavarna har fått olika typer av stöd från socialtjänsten både före och efter vårdnadsöverflyttningen och efterfrågar inte mer stöd. Däremot visar svaren från den enda ursprungsföräldern som fyllde i enkäten besvikelse över uteblivet stöd under barnets placering, vid umgänge, och sorg över att ha förlorat vårdnaden. Frågan om stöd till familjehemsföräldrar och de biologiska föräldrarna är en fråga som behöver fortsatt studeras.

Slutsatsen är också att frågan om återförening eller vårdnadsöverflyttning av placerade barn behöver utredas mer strukturerat inom socialtjänsten, för att öka transparensen i hur besluten fattas och på vilka grunder.

Kampen för att bli vuxen: unga som lämnar samhällsvård och deras väg till bostad, utbildning och försörjning

Slutrapporten är författad av Zulmir Bečević, filosofie doktor i tema Barn och lektor i socialt arbete och Ingrid Höjer, seniorprofessor i socialt arbete vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

Om studien

Detta forskningsprojekt tar avstamp i de påtagliga brister som idag karaktäriserar den svenska barn- och ungdomsvården med fokus på̊ övergången från samhällsvård till självständighet.

För att undersöka erfarenheter av övergångsprocessen och befintliga stödbehov har tre fokusgruppintervjuer med familjehems- och barnsekreterare, samt tolv individuella, semistrukturerade intervjuer med unga i åldern 17-24, genomförts.

Läs och ladda ned forskningsrapporten här

Resultat

Deltagarna i fokusgrupperna var överens om att de behov som unga främst behövde få tillgodosedda var bostad, sysselsättning och vuxna som bryr sig om dem. Något som kunde komplicera bostadsfrågan var avsaknaden av långsiktiga lösningar samt svårigheten att samordna arbetet mellan placerings- och vistelsekommun.

I fokusgrupperna beskrevs ofta administrativa regler och förordningar som hindrande faktorer som i många fall upplevdes försvåra arbetet med de unga. Ett exempel på detta är konsekvenserna av att fylla 18 år, ett annat är svårigheterna att komma överens om ansvarsfördelningen mellan placerings- och vistelsekommun. Emellertid beskrevs också en mera övergripande känsla av att administrativa regler inte var anpassade till det sätt som deltagarna i fokusgrupperna ville utföra det sociala arbetet på, utan anpassade till ett krav på att ”göra rätt”.

I fokusgrupperna finns flera exempel på att deltagarna beskrev att de inte kunde arbeta med önskvärda lösningar som var bra för de unga, därför att dessa lösningar inte passade in i systemet.

De intervjuade ungdomarna berättar om övergångsprocessen främst i termer av erfarenheter av att bli administrerade ut ur systemet och lämnade utan ett långsiktigt och kvalitativt stöd; en brist på information och delaktighet i planeringsprocessen vid avslut; och en kamp för att ordna med en fungerande boendesituation och ekonomi. Detta försätter ungdomarna i en mångsidig otrygghet som de till stor del behöver hantera på egen hand. Ett personligt driv, kunnande, ambitioner samt slumpmässiga omständigheter formar deras övergång från samhällsvården mot självständighet.

Ur ungdomarnas perspektiv framträder övergången som präglad av en hög grad av variation, osäkerhet och slump. Övergången villkoras av stöd som erbjuds av socialtjänsterna i olika kommuner, kontinuiteten och kvaliteten på de relationer och kontakter ungdomarna har med enskilda socialsekreterare, samt tillgången till formella och informella nätverk som kan tillhandahålla vägledning och stöd med avseende på bostad, arbete, ekonomi, utbildning och fritid.

Skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa bland ungdomar som är närstående

Slutrapporten är författad av Sanna Maria Tiikkaja, strateg på Centrum för klinisk forskning Region Sörmland/Uppsala universitet.

Om studien

Syftet med studien är att undersöka skillnader i livssituation mellan ungdomar som är närstående och ungdomar som inte är närstående för att identifiera skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa. Områden som kommer att belysas är socialt stöd, socialt skydd, skolan och levnadsvanor.

I denna tvärsnittsstudie användes data från Liv & hälsa ung-undersökningen som genomfördes i Sörmland år 2020. Elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet fick anonymt besvara en webbaserad enkät under skoltid. 1 811 elever uppgav att de har någon närstående med svårt hälsotillstånd, varav 808 elever hade fler närstående med svåra hälsotillstånd. Kontrollgrupp med 1 599 elever hade ingen närstående med dessa svårigheter.

Läs och ladda ned forskningsrapporten här

Resultat

Drygt hälften av ungdomarna uppgav att de hade en närstående (29 %) eller flera närstående (24 %), medan 47 % av ungdomarna inte var närstående. Psykisk ohälsa var vanligare bland ungdomar som var närstående (totalt 60 %) jämfört med kontrollgruppen (46 %). Ungdomar som var närstående var över lag mer utsatta i skolan och i hemmet både när det gällde otrygghet och ohälsosamma levnadsvanor, jämfört med ungdomar som inte är närstående. De med fler närstående var mest utsatta, exempelvis var andelen som trivdes med livet 71 % bland ungdomar som hade fler närstående, i jämförelse med 79 % (en närstående) eller 86 % bland ungdomar som inte är närstående.

De mest utsatta ungdomarna är de som har flera närstående med allvarliga hälsotillstånd. Därför behöver alla som arbetar inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst aktivt arbeta med att identifiera när det finns barn och ungdomar som är närstående till en patient, oavsett patientens ålder.

Viktiga skyddsfaktorer som vi identifierat finns inom olika områden i ungdomarnas liv, de starkaste var att känna att man trivs med livet, god nattsömn och att inte vara mobbad i skolan. Andra skyddsfaktorer var att trivas med sin fritid och trivas i skolan, att inte vara trakasserad på nätet, att bo med båda sina föräldrar och att alltid känna sig trygg hemma, äta middag varje dag och att inte dricka alkohol (under det senaste året). Flera professionella grupper som möter ungdomar torde ha möjlighet till att stötta dem i sin utsatta situation som närstående.