Om BRA-samtal
BRA-samtal är en modell utformad för att stödja personal inom kommuner, regioner och idéburna organisationer i hur de kan gå tillväga för att uppmärksamma barns rätt till information och hjälp, när de är anhöriga.
Modellen är utvecklad för samtal med barn och unga mellan 7–18 år, som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson med:
- missbruks- eller spelproblem,
- psykisk sjukdom,
- psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning,
- en allvarlig fysisk sjukdom/skada,
- eller som dör.
Det gäller även när en förälder har utsatt barnet eller någon annan närstående för våld. Förutsättningen för BRA-samtal är då att föräldern får någon form av insats eller behandling.
Utgångspunkt för utvecklingsarbetet är barnets rättigheter enligt hälso- och sjukvårdslagen, socialtjänstlagen och FN:s konvention om barnets rättigheter. Ledstjärna för utvecklingsarbetet är att se barnet som subjekt och aktör med rätt att få uttrycka sitt eget behov av information och stöd.
Syftet är att öka barnets delaktighet och handlingsutrymme. På lång sikt är målsättningen att stärka barn och ungas utveckling och att förebygga psykisk och fysisk ohälsa.
Barn har rätt till:
- Information
- Hjälp
- Att må bra
- Skola, fritid och vila
- Att uttrycka sina åsikter och bli lyssnade på
Bilden ovan visar strukturen och de olika delarna i BRA-samtal. I modellen ingår introduktionssamtal med föräldrar och barn, samtal med barnet om behovet av information och stöd, samt uppföljningssamtal med barn och föräldrar. Samtalen kan visa på behov av information, stöd eller riktade insatser. BRA-samtal är ett erbjudande som barnet kan tacka ja eller nej till. Det kan aldrig ersätta akuta insatser när ett barn far illa.
Med stöd från Arvsfonden kommer Stiftelsen Allmänna Barnhuset utveckla BRA-samtal för yngre barn. Målet är att ta fram samtalsverktyg för BRA-samtal anpassat för barn i åldern 3-6 år.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset deltar även i ett EU-finansierat projekt, Efter våldet – rättigheter för barn i skyddat boende. Projektet handlar om att stärka rätten till skydd, stöd och delaktighet för barn som upplevt våld i hemmet, under och efter deras tid i skyddat boende.