BRA-modellen för samtal med barn
BRA-samtal är en beprövad modell för att stödja personal inom kommuner, regioner och ideella organisationer i samtal med barn när de är anhöriga. Modellen är framtagen inom ramen för utvecklingsarbetet BRA – Barns Rätt som Anhöriga.
Det gäller barn som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson med:
- missbruks- eller spelproblem,
- psykisk sjukdom, psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning,
- en allvarlig fysisk sjukdom/skada, eller som dör.
Det gäller även när en förälder har utsatt barnet eller någon annan närstående för våld. Förutsättningen för BRA-samtal är då att föräldern får någon form av insats eller behandling. Modellen kan även användas med anledning av att barnet kommer till ett skyddat boende med sin förälder.
Öka barnets delaktighet
Modellen är utvecklad för samtal med barn mellan 7–18 år. Med stöd från Allmänna arvsfonden har Stiftelsen Allmänna Barnhuset ett pågående arbete att utveckla BRA-samtal för yngre barn. Målet är att ta fram samtalsverktyg för barn i åldern 3-6 år.
Ledstjärna för utvecklingsarbetet BRA är att se barnet som subjekt och aktör med rätt att själv få uttrycka sitt behov av information och stöd. Syftet är att öka barnets delaktighet och handlingsutrymme i sitt eget liv. På lång sikt är målsättningen att stärka barnets utveckling och förebygga psykisk och fysisk ohälsa.