Barn som anhöriga
Det finns många barn och ungdomar som växer upp som anhöriga till en förälder med en fysisk eller psykisk sjukdom, ett missbruk eller andra svårigheter.
Barn och unga som är anhöriga är en sedan länge känd riskgrupp för att utveckla psykisk och fysisk ohälsa. Forskning visar att det kan motverkas genom att minska risk- och stärka skyddsfaktorer. Det kan handla om att få information och svar på sina frågor, att få tala om sin oro men även att kunna koncentrera sig på skolan, få möjlighet att träffa vänner och ha fritidsintressen.
Sedan 2010 finns en bestämmelse i hälso- sjukvårdslagen 5 kap. 7 § som tar upp barns rätt till information och stöd när de är anhöriga men fortfarande är det många barn som inte uppmärksammas, ofta för att personal inte vet hur det ska göras.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset startade 2011 ett utvecklingsarbete med namnet BRA – Barns Rätt som Anhöriga för att säkerställa att barn får komma till tals när de är anhöriga. Utgångspunkt är barnets rättigheter enligt hälso- och sjukvårdslagen, socialtjänstlagen och FN:s konvention om barnets rättigheter.