Barns rätt som anhöriga gäller när en förälder, eller annan vuxen som barnet bor med, har någon form av allvarlig sjukdom eller annan svårighet.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset startade 2011 ett utvecklingsarbete med namnet BRA – Barns Rätt som Anhöriga. Vi har utvecklat BRA-samtal – en modell för att säkerställa att barn får komma till tals när de är anhöriga och få sina rättigheter tillgodosedda.
Modellen är utvecklad för samtal med barn och unga mellan 7–18 år, som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson med:
- missbruks- eller spelproblem,
- psykisk sjukdom,
- psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning,
- en allvarlig fysisk sjukdom/skada,
- eller som dör.
Det gäller även när en förälder har utsatt barnet eller någon annan närstående för våld. Förutsättningen för BRA-samtal är då att föräldern får någon form av insats eller behandling.
Utveckling pågår av BRA modellen för nya målgrupper. Ett stort projekt är att utveckla modellen för yngre barn 3-6 år. Modellen testas också för barn med anledning av att de lever i familjer som har haft långvarigt försörjningsstöd och/eller lever i tillfälliga boendealternativ då de saknar egen eller förhyrd bostad. BRA-samtal har även anpassats för barn som kommer till ett skyddat boende med sin mamma.