I april släpps boken För barnens bästa eller samhällets nytta – Stiftelsen Allmänna Barnhusets historia, som ger en unik inblick i verksamhetens 400-åriga resa – från de första stegen år 1624 som ledde till grundandet år 1633, till dagens verksamhet.
Boken låter oss följa barnhusets historia från starten på 1600-talet, då syftet var att få bort tiggande barn från Stockholms gator och sätta dem i arbete, genom 1700-talets nya idéer om att placera barn i fosterhem, till hur verksamheten ser ut idag. Genom hela boken ges en bild av hur Stiftelsen Allmänna Barnhuset utvecklats i takt med samhällets förändringar, och hur det i 400 år har varit en central aktör för utsatta barn som inte kunnat tas om hand av sina föräldrar.
Boken initierades av Stiftelsen Allmänna Barnhusets styrelse som ett forskningsprojekt i samarbete med Linköpings universitet. Anne Marie Brodén, Marie Sallnäs, Lars Svedberg och Cecilia Sjölander har lett arbetet med stöd från redaktörerna Johanna Sköld och Malin Arvidsson från Linköpings universitet. Ett flertal forskare har deltagit i att skriva boken och förlaget Stockholmia har uppdraget att trycka boken.
Ta del av boken på Barnrättsdagarna 2025
Temat för 2025 års Barnrättsdagar är Barn som rättighetsbärare vilket hänger nära samman med Barnkonventionen som idag fyller 35 år och som varit ledstjärna för bokens deltitel ”För barnens bästa”, säger Anne Marie Brodén ordförande i Stiftelsen Allmänna Barnhuset.
För barnens bästa eller samhällets nytta – Stiftelsen Allmänna Barnhusets historia kommer att presenteras och ingå som en del av Barnrättsdagarnas erbjudande den 1 – 2 april 2025. Missa inte möjligheten att fördjupa dig i Stiftelsen Allmänna Barnhusets 400 åriga historia och dess roll i Sveriges sociala utveckling.