Rekordmånga barn deltar i Letterbox Club

7 april 2020 | Nyhet

Så många som 536 barn från 26 kommuner deltar i årets Letterbox Club Sverige – många fler än tidigare år. I maj dimper det första paketet ned i deltagarnas brevlådor, fylld med spännande och underhållande böcker, spel och pysselmaterial.

Förhoppningen med Letterbox Club är framför allt att barnen ska tycka att det är roligt och få en ökad lust att läsa, räkna och lära sig. Letterbox Club riktar sig till barn i åldrarna 6–11 som bor i familjehem, har långvarigt försörjningsstöd eller andra insatser från socialtjänsten. Paketen finns i tre olika svårighetsgrader, för att kunna passa det enskilda barnets kunskapsnivå.

– Det är viktigt att barn som befinner sig i utsatta situationer får möjlighet till att öka lusten till lärandet. Genom Letterbox Club har vi sett att flera barn känt sig utvalda och viktiga, när de får hem ett paket med sitt eget namn på, säger Cecilia Sjölander, generalsekreterare på Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Innehållet väljs ut med varsam hand, för att barn med olika intressen och bakgrund ska ha glädje av det. I vissa paket kommer det även med ett författarbrev, som hör samman med en av böckerna. Lena Sjöberg är en av årets författare som skrivit ett brev till barnen om hur dikter kan fungera som ett stöd när livet känns tufft. Med tanke på att många barn nu är påverkade av de restriktioner som råder, ser hon Letterbox Club som en hoppfull insats.

– Jag tycker att hela idén med ett projekt av det här slaget är så fantastisk! Ett litet ljus i en annars mörk tid, säger Lena Sjöberg i en intervju med Rabén & Sjögren.

Läs Rabén & Sjögrens intervju med författaren Lena Sjöberg

Läs mer om Letterbox Club som insats i Sverige