Vi är glada att välkomna Emma Fagerstrand som ny utvecklingsledare på Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Emma kommer att spela en central roll i vårt arbete med att förbättra levnadsvillkoren för barn i socialt utsatta situationer.
Med gedigen erfarenhet av barnrättsfrågor och socialt arbete är Emma väl rustad att driva och utveckla initiativ som stärker barns rättigheter i Sverige. Hon tar bland annat ett övergripande ansvar för vidareutvecklingen och spridningen av Skolfam och Förfam.
Hej Emma! Berätta lite om dig själv!
Jag kommer senast från Barnrättskonsulterna som jag grundade och har arbetat med i 11 år. Där har jag framför allt arbetat med offentliga verksamheter med fokus på barnkonventionen och hur den ska tillämpas både strategiskt och operativt. Konkret handlar det om att jag har genomfört utbildningar och workshop, arbetat med processledning, prövningar av barnets bästa och barnrättsliga genomlysningar av verksamheter eller hearings med barn. Tidigare har jag arbetat som chef och handläggare i en kommun med fokus på demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Jag har också erfarenhet av att arbeta i skolan och med folkbildning.
Vad lockade dig mest med rollen som utvecklingsledare?
Det finns så mycket spännande och viktigt att göra för barnrätten i Sverige, och Allmänna Barnhuset har en viktig del i det arbetet. Här finns mycket kunskap som behövs för att möta många av de stora samhällsutmaningar vi ser med sjunkande skolresultat, utanförskap och kriminalitet. Att få arbeta med barnrätt med den kunskapsgrunden som bas lockade mig. Och jag hoppas att mina senaste tio år av arbete nära verksamheter som ska omsätta barnets rättigheter i tillämpning kan bli en bra matchning till det arbete som redan görs.
Vilka är dina hjärtefrågor när det kommer till barns rättigheter?
För mig är det viktigast att börja med synen på barnet som rättighetsbärare och den radikala perspektivförskjutning det innebär. Objektifierande synsätt på barn hindrar barnkonventionens genomförande och barn att få sina rättigheter tillgodosedda. Att den perspektivförskjutningen behövs konstaterades redan i Barnrättighetsutredningen från 2016. Här tror jag att vi alla har blinda fläckar och behöver utmana oss själva. Lite mer mod här kan göra stor skillnad.
En annan hjärtefråga som kanske inte låter direkt sprudlande handlar om tillämpning och implementering. Så länge vi inte integrerar barnrätt med ordinarie arbetssätt och rutiner förblir det en ”eldsjälsfråga” som inte tar plats i de stora strategiska besluten. Det hänger på ett sätt ihop med synen på barn, där barn och barnets rättigheter inte bör vara något vi adderar på slutet, utan själva utgångspunkten.
Om du fick drömma stort, vad hoppas du uppnå under din första tid i tjänsten?
Ett utvecklingsarbete är ett ”tillsammans-jobb”, så initialt ser jag fram emot att lära känna medarbetare och verksamheter ordentligt. Det är viktigt att ha kul på jobbet, och jag har kul när jag får arbeta med något viktigt tillsammans med andra.
Men på sikt hoppas jag kunna bidra till att Allmänna Barnhuset stärker, konkretiserar och utvecklar sin plats för att förverkliga barnets rättigheter i Sverige. Både genom att fortsätta generera viktiga kunskap, men kanske också genom nya samarbeten och ett brett perspektiv på barnrätt. Givet de stora samhällsutmaningarna finns ingen sten som inte behöver vändas på. Här är till exempel skolan extremt viktig för att barns ska få en ärlig chans i livet, det vet vi genom forskning.
För mig är också frågan om tillämpning central – alltså vad gör vi med all kunskap, med den lagstiftning vi har, för att barnets rättigheter ska förverkligas och betyda något för enskilda barn? Jag hoppas kunna bidra till att stiftelsens gedigna kunskap kommer närmare alla de verksamheter som behöver använda sig av denna i sitt arbete i en kommun, på en myndighet eller varför inte i civilsamhället?
Och kanske hoppas jag på att få bidra med lite utmaning – kan vi göra mer för att på riktigt göra barn till rättighetsbärare? Vad skulle det betyda om vi verkligen antog den utmaningen?
Stiftelsen Allmänna Barnhuset ser fram emot att ta del av Emmas engagemang och driv för att göra skillnad för barn som behöver det mest.