Trauman med suddiga konturer

Att uppmärksamma och bemöta psykisk sårbarhet
bland yngre familjehemsplacerade barn

Det här självstudiematerialet baseras på boken Trauman med suddiga konturer, som handlar om de allra yngsta familjehemsplacerade barnen och deras psykiska mående och utveckling. Forskningsmässigt är det mycket vi inte vet om hur placerade barn och deras familjehem upplever det stöd som erbjuds vid familjehemsvård. Denna utbildning ger en unik inblick i hur yngre placerade barns mående och behov kan uppmärksammas och förstås – och hur stödet kring dem kan stärkas.

Så här fungerar självstudiepaketet:
Se filmerna tillsammans med dina kollegor, eller var och en för sig. Använd sedan de tillhörande diskussionsfrågorna för att samtala kring ämnet i filmen. Frågorna hittar du precis under filmen.

Tips! Använd gärna boken som underlag för diskussion. Du kan beställa den via knappen nedan.

Att uppmärksamma och bemöta psykisk sårbarhet bland yngre familjehemsplacerade barn


Osäkerheten kring små placerade barns behov är stor, liksom törsten efter relevant forskning och praktiknära kunskap. Genom att lyfta fram vilka barriärer och möjligheter som finns för att se och bemöta psykisk sårbarhet bland dessa barn, erbjuder boken nya perspektiv och konkreta förslag på hur socialtjänstens arbete med yngre placerade barn kan utvecklas och höjas i kvalitet med utgångspunkt i behandlingsinsatser som har stöd i forskning. Här fyller boken en viktig kunskapslucka – och funktion – i relation till socialt arbete med små barn i utsatta livssituationer.

Läs mer om boken: Trauman med suddiga konturer

 

 

 

 


del 1

Bakgrund och introduktion


Om filmen
I den här utbildningen fokuserar vi på de yngre placerade barnen. En grupp barn som är extra sårbara, ofta med anknytningsproblem och tidigare trauman som de bär med sig in i vården. Dessa barn har en hög risk för framtida problem med psykisk ohälsa. Trots detta finns det lite forskning kring dessa barn.

Diskussionsfrågor

Diskussionsfråga 1
Psykiatrisk problematik är vanligt hos placerade barn – hur kan man uppmärksamma dessa barn och deras behov?
Diskussionsfråga 2
I dagsläget finns få effektutvärderade stödinsatser som riktar sig till yngre barn. Vad kan det ha för betydelse för familjehemsvården?
Diskussionsfråga 3
Vad kan man göra för att färre barn ska behöva omplaceras flera gånger under uppväxten?


del 2

Psykisk sårbarhet och möjlighet till läkning


Om filmen
Studier visar att omsorgssvikt och deprivation tidigt i livet kan få allvarliga konsekvenser för barns utveckling, men att barn samtidigt har en imponerande förmåga att läka när de har tillgång till en god omsorgsmiljö under lång tid.Vad vet vi om psykisk sårbarhet och möjlighet till läkning bland yngre placerade barn? I den här delen tittar vi närmare på vad kunskapsläget säger.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Systematisk screening av socioemotionella problem har visat sig öka möjligheten att upptäcka problem bland yngre placerade barn. Varför är detta viktigt?
Diskussionsfråga 2
Har ni de förutsättningar som behövs på er arbetsplats för att möta yngre barn med traumatiska upplevelser?
Diskussionsfråga 3
Vilken kompetens bör familjehemsföräldrar ha som tar emot yngre placerade barn?


del 3

Berättelser om ovisshet


Om filmen
Del tre bygger på intervjustudien med svenska familjehem och representanter från familjehemsvården. I deras berättelse råder en ovisshet som återkommer i intervjumaterialet med såväl familjehem och familjehemsvården. Hur påverkar det här förutsättningarna för barnet och familjerna?

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Hur kan man nå familjehem med stöd utan att de känner rädsla för att barnet ska tas ifrån familjen?
Diskussionsfråga 2
Hur kan man stötta familjehem som har barn med särskilt stora omsorgsbehov?
Diskussionsfråga 3
Hur kan familjehemsvården ta hänsyn till både t.ex. återföreningsprincipen och att ge barnet kontinuitet och stabilitet – något som kan upplevas som motsägelsefullt?


del 4a

Små barn med suddiga konturer: Två berättelser om barnet


Om filmen
I del A av ”Små barn med suddiga konturer” får du ta det av hur yngre placerade barn beskrivs av familjehemsföräldrarna. I intervjuerna synliggörs två olika berättelser som beskriver barnet – annorlundaskapsberättelsen och resursberättelsen. Hur skiljer sig dessa åt?

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Annorlundaskapsberättelsen visar att många familjehemsföräldrar bär på en ovisshet och osäkerhet kring förståelsen till barnets beteende. På vilket sätt kan det påverka barnet, familjen respektive familjehemsvården?
Diskussionsfråga 2
I resursberättelsen synliggörs familjehemsföräldrar med fokus på lösningar och bemötande som anpassas efter situationen. Vilken betydelse kan det ha för barnet och familjehemsföräldrarna – i jämförelse med berättelsen om barnet som annorlunda?
Diskussionsfråga 3
Vilket stöd kan familjehemsvården ge till familjehemsföräldrar, för att de ska få en bättre förståelse för barnets beteende och behov?


del 4b

Små barn med suddiga konturer: Hur barnets plats i familjen beskrivs av familjehemmen


Om filmen
I detta avsnitt får vi ta del av hur familjehemsföräldrar beskriver det placerade barnets plats i familjen. Är barnet en självklar del av familjen eller inte en fullvärdig medlem?

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Varför tror du att det är svårt för familjehemsföräldrar att tala om det placerade barnets relationella status i familjen som ofta är en annat än för de biologiska barnen?
Diskussionsfråga 2
På vilket sätt tror du att det kan påverka familjehemmet och barnet när gränserna runt familjen förflyttas – där det placerade barnet har ett ambivalent medlemskap i familjen?


del 5

Normativa familjenarrativ och bräckliga barnperspektiv


Om filmen
Hur påverkar olika idéer om oss som familj förutsättningar för familjehemsvård? Hur kan olika idéer om familjen gynna och begränsa möjligheter till läkande och växande för yngre placerade barn? I filmen får du ta del av resultatet från intervjuerna med familjehemsföräldrarna, där två olika perspektiv på familjens behov av stöd framkommer.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Hur påverkar våra föreställningar om ”idealfamiljen” vilka familjehem som rekryteras – och vilket stöd och vilka insatser de sedan erbjuds under vårdens gång?
Diskussionsfråga 2
Hur kan vi i högre utsträckning motivera familjehem att ta emot kvalificerat stöd och handledning i relation till de placerade barnens behov?
Diskussionsfråga 3
Hur kan vi aktivt hjälpa till att synliggöra olika familjemedlemmars behov i familjehemmet, inklusive de biologiska barnen?


del 6

Berättelser om stora behov och otydliga lösningar


Om filmen
I avsnittet får du ta del av resultatet från intervjuer med företrädare för familjehemsvården. Vilka stödbehov beskriver familjehemsvården att yngre placerade barn och deras familjehem har? Hur beskriver de sina egna stöd- och hjälpinsatser?

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
I självgåendeberättelsen antas att de flesta familjehem klarar sig bra på egen hand. Familjehem med mer problem ses som mindre kompetenta. Vad är riskerna med detta?
Diskussionsfråga 2
I ”följa-och-leda kommuner är omplaceringar av yngre barn mycket ovanligt – vad tror du att det beror på?
Diskussionsfråga 3
Ett förslag till lösning som tas upp av samtliga deltagande kommuner i studien, är en egen behandlings- eller öppenvårdsenhet, som kan erbjuda riktat och kvalificerat stöd till placerade barn. Vad tror du skulle krävas för att införa det?


del 7

Slutsatser och vägen framåt


Om filmen
I det här avsnittet summerar vi utbildningens olika delar. Vilka slutsatser kan vi dra om möjligheter att skapa bättre förutsättningar för att stärka yngre familjehemsplacerade barns psykiska hälsoutveckling?

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Vad tänker du kring vägen framåt som presenteras i filmen. Håller du med? Har du andra idéer?
Diskussionsfråga 2
Vad kan du själv göra för att förbättra villkoren för yngre familjehemsplacerade barn?
Diskussionsfråga 3
Vad ser du som viktigast att ta tag i där du är verksam?



Trauman med suddiga konturer

Om boken

Utgiven 18 september 2024
Författare Ulrika Levander
Utgivare Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Att uppmärksamma och bemöta psykisk sårbarhet bland yngre familjehemsplacerade barn.

Den här boken handlar om de allra yngsta familjehemsplacerade barnen – och deras psykiska mående och utveckling. Den utgår från djupintervjuer med familjehem och företrädare för familjehemsvården i flera svenska kommuner. Men den innehåller även en lättillgänglig översikt av senare års kunskapsutveckling om psykisk sårbarhet bland små placerade barn, och vad som enligt forskning är avgörande för att traumatiserade och anknytningsskadade barn ska kunna återhämta sig.

Idag saknas i stor utsträckning kunskap om hur familjehemsplacerade barn och familjehem upplever samhällets stödinsatser. Detta gäller inte minst i relation till den psykiska ohälsa som både är utbredd och allvarlig bland placerade barn i Sverige. Osäkerheten kring små placerade barns behov är stor, liksom törsten efter relevant forskning och praktiknära kunskap. Genom att lyfta fram vilka barriärer och möjligheter som finns för att se och bemöta psykisk sårbarhet bland dessa barn, erbjuder boken nya perspektiv och konkreta förslag på hur socialtjänstens arbete med yngre placerade barn kan utvecklas och höjas i kvalitet med utgångspunkt i behandlingsinsatser som har stöd i forskning. Här fyller boken en viktig kunskapslucka – och funktion – i relation till socialt arbete med små barn i utsatta livssituationer.

Framtagen av Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse med uppdrag att stödja metod- och kunskapsutveckling i syfte att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer. Vårt arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) och fokuserar på att öka kompetensen hos professionella som möter barn, genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Vi ger bland annat anslag till barn- och ungdomsforskning, driver egna utvecklingsprojekt, anordnar konferenser och seminarier samt ger ut böcker i aktuella frågor.