Barn med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld än barn utan funktionsnedsättning.
I rapporten ”Mer utsatta än andra” (2023) framkom att de barn som hade en funktionsnedsättning hade en närmast fördubblad sannolikhet för att ha blivit mobbad, psykiskt misshandlad, fysiskt misshandlad eller att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp. Ungdomar med neuropsykiatriska eller psykiatriska tillstånd var särskilt utsatta. Hela 65 % av flickor med neuropsykiatriska tillstånd och 58 % av flickor med psykiatriska tillstånd hade utsatts för sexuella övergrepp någon gång under uppväxten.
Barn med multipla funktionsnedsättningar var oftare utsatta för psykisk misshandel, mobbning, fysisk misshandel och sexuella övergrepp jämfört med ungdomar utan funktionsnedsättning eller med enbart en funktionsnedsättning. Ungdomarna med någon form av funktionsnedsättning var oftare utsatta för två eller fler typer av våld och övergrepp, multiutsatthet. Flickor med någon funktionsnedsättning var generellt mer utsatta än pojkar, framförallt när det gällde sexuella övergrepp.
Dubbel risk för psykisk ohälsa
De barn som hade en funktionsnedsättning hade en signifikant försämrad psykisk hälsa än andra ungdomar och barn som varit utsatta för våld hade en sämre psykisk hälsa än de som inte varit det. Det finns därmed en dubbel risk för psykisk ohälsa.
Sökt hjälp dubbelt så ofta
Barn som hade en funktionsnedsättning sökte dubbelt så ofta professionell hjälp efter sexuella övergrepp än barn utan funktionsnedsättning och det var vanligare att övergreppen hade anmälts till polisen. Det var dock lika vanligt att ha avstått från professionellt stöd trots att man hade behov av det oavsett funktionsnedsättning.