Regeringen har beslutat att bevilja Stiftelsen Allmänna Barnhuset två miljoner kronor för att genomföra en ny nationell studie om sexuella övergrepp mot barn och unga i Sverige. Särskilt fokus kommer att ligga på gymnasieungdomars erfarenheter av utsatthet på nätet – inklusive nya risker kopplade till artificiell intelligens.
Bakgrunden är ett växande behov av kunskap om ungas sexualitet, erfarenheter av övergrepp, sexuell exploatering och hur digitala medier – inte minst AI – används för att manipulera eller skapa avklädda bilder.
– Vi vet att AI används för att ta fram sexualiserade bilder på barn. Det är ett relativt nytt fenomen som kommit med den snabba utvecklingen av AI. Det är viktigt att få kunskap om hur många barn som drabbats av det och om hur många som själva tagit fram eller spritt sådana bilder. Frågor om placeringar utanför hemmet under uppväxten, till exempel i familjehem, på HVB eller SiS, kommer att ge oss kunskap om sambandet mellan våld och övergrepp och placeringar. Vi kommer också få veta mer om vad unga själva tycker om att vara placerade utanför hemmet, säger Åsa Landberg, som är en av forskarna som ska leda arbetet med studien.
-Alla barn har rätt till en trygg och ljus uppväxt. Vi måste arbeta kraftfullt mot våld och sexuella övergrepp mot barn och ungdomar, inte minst mot det som sker i digitala medier. Därför är det glädjande att den här studien kan ge ökad kunskap om ungas utsatthet på internet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
Studien är den femte i raden som genomförs av samma forskargrupp, Carl Göran Svedin och Linda Jonsson på Marie Cederschiöld högskola och Åsa Landberg på Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Den senaste, som publicerades 2021, visade att var fjärde elev uppgett att de utsatts för sexuella övergrepp någon gång under sin uppväxt. Nu tas nästa steg i arbetet för att belysa ungas verklighet – inte minst i ljuset av det snabbt föränderliga digitala landskapet.
– En stor del av det våld som unga utsätts för sker i digitala kanaler. Att Stiftelsen Allmänna Barnhuset följer utvecklingen bidrar till att vi kan vidta träffsäkra åtgärder för att minska utsattheten och öka förståelsen bland vuxna, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson.
Den kommande studien kommer bland annat att:
- Kartlägga ungdomars erfarenheter av sexuella övergrepp och exploatering – både offline och online.
- Undersöka hur AI används i samband med sexuella kränkningar, som exempelvis för att skapa eller manipulera nakenbilder.
- Fördjupa kunskapen om barn och unga som har varit placerade i samhällsvård och deras utsatthet.
- Analysera könsskillnader när det gäller utsatthet, psykisk ohälsa och tillgång till stöd.
Mörkertalet när det gäller anmälda sexualbrott är fortsatt stort. Därför är det avgörande att lyssna på barn och unga och ta del av deras egna berättelser – både för att förstå omfattningen av övergreppen, och för att kunna förebygga dem.