Barns rättigheter när de är anhöriga

Barn som anhöriga

När barn och unga är anhöriga känner de ofta en stor oro och ensamhet. Det finns även barn som inte får tillräcklig omsorg och tar ett orimligt stort ansvar i sin familj.

Barns röster om att vara anhörig – del 1


Citaten i filmen kommer från barn och unga som med sig av sin kunskap och erfarenhet. Barnen som medverkar i filmen är skådespelare.

Hur många barn är anhöriga i Sverige?

  • Det kan handla om närmare 30 %, som växer upp med föräldrar som har någon form av kronisk fysisk sjukdom.
  • Varje dag förlorar ungefär nio barn en förälder i Sverige. Det kan vara genom sjukdom, olycka självmord eller mord.
  • En studie visade att 8 % hade minst en förälder som vårdats på grund av psykisk sjukdom och/eller missbruk av alkohol eller narkotika. Om öppenvård och missbruksrelaterade domar räknas in var det 17%.
  • Om föräldrar med mildare former av psykisk ohälsa och riskbruk av alkohol och/eller narkotika inkluderas så kan närmare hälften av barnen i Sverige vara berörda under någon period av barndomen.
  • Det är mer än dubbelt så vanligt att barn som lever med en vuxen med missbruksproblem, psykisk sjukdom, suicidproblematik och/eller kriminalitet är utsatta för våld av vuxna och mer än tio gånger vanligare att vara multiutsatt (utsatt för 3-5 former av våld) i jämförelse med övriga barn.

Barns röster om att vara anhörig – del 2


Citaten i filmen kommer från barn och unga som med sig av sin kunskap och erfarenhet. Barnen som medverkar i filmen är skådespelare.

Risk- och skyddsfaktorer

Forskning visar att det kan medföra risk för att utveckla egen psykisk och fysisk ohälsa i vuxen ålder men hur varje enskilt barn påverkas beror på ett komplext samspel mellan risk- och skyddsfaktorer. De goda nyheterna är att negativa konsekvenser går att förebygga genom att stärka skyddsfaktorer. Det kan handla om att barn:

  • får prata om svårigheterna i familjen
  • får information och svar på sina frågor
  • får stöd i skolarbetet och
  • har kamrater och fritidsintressen.

Sedan 2010 finns en bestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen 5 kap. 7 § som tar upp barns rätt till information och stöd när de är anhöriga. Fortfarande är det många barn som inte uppmärksammas, ofta för att det saknas resurser och tid, men även för att personal inte vet hur de ska gå tillväga.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset startade 2011 ett utvecklingsarbete med namnet BRA  – Barns Rätt som Anhöriga för att öka förutsättningarna för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda de är anhöriga.

En extra utsatt grupp

Barn till föräldrar med svårigheter var betydligt mer utsatta för våld än andra barn, både av föräldrar, andra vuxna och jämnåriga.

I studien Våld mot barn 2022 rapporterade 16 procent av eleverna att de levt med vuxna med en eller flera svårigheter. Av dem var 85 % var utsatta för minst någon form av våld av vuxna och eller jämnåriga.

I fördjupningsskriften Våldsutsatthet bland barn till föräldrar med svårigheter,  lyfts barns egna röster om att leva med en vuxen med svårigheter. Barnen har svarat på frågor om föräldrarnas svårigheter, deras utsatthet för olika typer av våld, hur de mår och vilket slags stöd de fått. Många barn som svarat har aldrig sökt hjälp hos en professionell, så denna undersökning kan vara första gången deras berättelse får komma fram.

Läs rapporten

Våldsutsatthet bland barn till föräldrar med svårigheter – hur ser det ut?


Carolina Jernbro presenterar siffror från sin fördjupningsskrift Våldsutsatthet bland barn till föräldrar med svårigheter, utgiven av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Har du frågor?

Kontakta mig!

Åsa Lundström Mattsson

Projektledare Barns Rätt som Anhöriga 073-533 25 53