Barnrättsdagarna prisas för ”årets möte”

21 november 2023 | Nyhet
Susanne Björk, projektledare för Barnrättsdagarna och kommunikationsansvarig på Stiftelsen Allmänna Barnhuset emottar priset för Årets möte. Här tillsammans med Per-Inge Lidén, styrelseledamot, Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Prisutdelare var Marika Carlsson. Foto: Pär Englund, Fryken media

Per-Inge Lidén, styrelseledamot, Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Susanne Björk, projektledare för Barnrättsdagarna och kommunikationsansvarig på Stiftelsen Allmänna Barnhuset  tar emot priset för Årets möte. Prisutdelare var Marika Carlsson. Foto: Pär Englund, Fryken media.

I två år har Barnrättsdagarna, världens största Barnrättskonferens, satt Karlstad på kartan. I helgen uppmärksammades detta när konferensen, som arrangeras av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, vann ett prestigefyllt pris för årets mötesplats i Karlstad.

Cecilia Sjölander, generalsekreterare för Stiftelsen Allmänna Barnhuset, uttrycker sin glädje över utmärkelsen.
– Barnrättsdagarna är en enastående mötesplats för alla som arbetar med barn eller strävar efter att fördjupa sin kunskap om barnkonventionen och dess praktiska tillämpning. Vi som arrangörer är självklart glada över att vårt arbete har fått uppmärksamhet, säger hon.

I våras stod över 70 seminarier och föreläsningar på schemat. Programmet präglas av både den senaste forskningen på området men också av konkreta exempel som deltagarna kan dra nytta av i sitt arbete.
– Vi bjuder in politiker, ministrar, forskare, myndigheter, privata aktörer, regioner och kommuner samt civilsamhällets aktörer. Att bli erkänd som årets mötesplats är en ära för mig och för Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Att samlas i Karlstad har varit en utmärkt möjlighet, och 2023 blev det bästa året någonsin med 1400 deltagare. Detta pris sätter extra fokus på barns rättigheter och Barnkonventionen, vilket är vårt dagliga fokus, säger Anne Marie Brodén, ordförande för Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

För Stiftelsen Allmänna Barnhusets del finns det all anledning att fira priset. Per-Inge Lidén är styrelseledamot och tillika ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.
– Barn har rättigheter. Att lyssna på dem är viktigt inte bara för dem själva utan för hela samhället. Att världens största konferens om barns rättigheter kommer att vara förlagd till Karlstad i flera år framåt känns väldigt bra!

Susanne Björk som har projektlett Barnrättsdagarna i över ett decennium, berättar om den framgångsrika samverkan med Karlstad CCC.
– Samarbetet har fungerat väldigt bra och deltagarna är också nöjda med Karlstad CCC. Det är en väldigt ljus och fin konferensanläggning med Klarälven direkt utanför, säger hon.
– Det är inte varje dag man som projektledare för en konferens får ta emot ett pris för sitt arbete, men jag ser detta som ett kvitto på att vi gör skillnad på riktigt för barn genom Barnrättsdagarna.

Med undantag för pandemi-åren har konferensens deltagarantal bara ökat för varje år som gått och i våras samlades nära 1400 personer i Karlstad för att diskutera och få veta mer om hur barnkonventionen kan förverkligas.
– Barnrättsdagarna är lite av ett nav skulle jag säga, är man intresserad av barnrättsfrågor så får man inte missa att vara där! Det kändes väldigt fint att få uppmärksammas för det på prisceremonin, avslutar Susanne Björk.

Projektgruppen för Barnrättsdagarna, Stiftelsen Allmänna Barnhuset:
Susanne Björk, projektledare.
Emma Tengwall & Rikard Tordön, programinnehåll och koncept.
Vilma Hedlund, marknadsföring och press.
Solveig Dahlgrund, administration och logistik.

Motivering Årets mötespris:
Årets pristagare har varit en drivande kraft i att marknadsföra Karlstad som en attraktiv mötesdestination. Genom sitt mod, engagemang och sin ihärdighet har de lokala värdarna lyckats locka mötet till Karlstad inte bara en utan tre gånger. De har med sitt enastående arbete som lokala värdar satt Karlstad på kartan. Årets mötesplats går till Barnrättsdagarna!

Läs mer om Barnrättsdagarna

Barnrättsdagarna – mötesplatsen för barnrättsfrågor