Nu öppnar anmälan till Letterbox Club Sverige

14 oktober 2024 | Nyhet

En insats för barn i socialt utsatta situationer för att öka deras nyfikenhet och lust till att läsa, räkna och lära sig – i ett paket på posten.

Letterbox Club Sverige är en insats som ger kommuner möjlighet att erbjuda extra stöd i läs- och matematikförståelsen hos barn som bor i familjehem, lever i familjer med långvarigt försörjningsstöd eller har öppna insatser. Vi vet att barn i socialt utsatta situationer riskerar att klara sig sämre än andra barn i skolan. Vi vet även att det finns starka samband mellan dåliga skolresultat och en rad psykosociala problem i ung vuxen ålder för dessa barn.

Projektets syfte är att öka barnens lust till att läsa, skriva och räkna – på ett sätt som är roligt för dem. Barnen som deltar får under ett halvår ett paket i månaden fyllt med böcker, spel, och pyssel- och skrivmaterial – direkt till deras brevlåda.

 

”Det är bra att det står mitt namn.

Då vet man att det är till mig.”

-barn med Letterbox Club

Innehåll i paketet

Deltagande barn får ett paket i månaden under ett halvår, totalt sex paket. Innehållet väljs ut med varsam hand av en grupp bestående av bibliotekarie, socionom, specialpedagog, representanter från förlag samt forskare inom matematikdidaktik. Varje paket innehåller, en faktabok, en skönlitterär bok, spel med matematiska utmaningar som är noga framtagna för att öka barnets läslust och intresse för matematik.

Paketen finns i fyra olika svårighetsgrader från 4 – 11 års ålder. Vi erbjuder även mångspråkspaket på somaliska eller arabiska, och ett paket för barn med läs- och skrivsvårigheter som tagits fram med Kulturrådet.

Läs mer om de olika paketen här

Utvärdering av tidigare omgångar

I tidigare utvärderingar framkommer en positiv bild från medverkande barn, föräldrar och kontaktpersoner i kommunerna. Den senaste utvärderingen visade att:

  • 90 % av barnen tyckte att det var bra/jättebra att delta i Letterbox Club.
  • 96 % av föräldrar/familjehemsföräldrar var positiva/mycket positiva till att barnet deltagit i Letterbox Club.
  • 95 % av föräldrar/familjehemsföräldrar tyckte att barnet reagerat positivt när paketen kommit.

Under 2024 deltog över 1100 barn från 55 kommuner. Nu hoppas vi att många kommuner vill delta och bidra till att fler barn får ta del av den uppskattade insatsen.

Läs mer om Letterbox Club och gör din anmälan här!