Ny bok och utbildningspaket om yngre placerade barn

19 september 2024 | Forskningsnyhet

Den psykiska ohälsan bland familjehemsplacerade barn är både omfattande och allvarlig. I dagsläget saknas ofta den kunskap som krävs för att ge yngre placerade barn det stöd som de behöver. Nu släpper Stiftelsen Allmänna Barnhuset en bok och utbildningspaket om hur man kan uppmärksamma och bemöta dessa barn.

Boken ”Trauman med suddiga konturer – att uppmärksamma och bemöta psykisk sårbarhet bland yngre familjehemsplacerade barn”, är skriven av Ulrika Levander fil.dr. i socialt arbete och universitetslektor vid Lunds universitet. Den lyfter ett viktigt men ofta förbisett ämne inom socialt arbete – det psykiska måendet och utvecklingen hos de allra yngsta familjehemsplacerade barnen. Utifrån djupintervjuer med familjehem och företrädare för familjehemsvården i flera svenska kommuner ger boken en värdefull inblick i de svårigheter och möjligheter som finns för att bemöta psykisk sårbarhet hos dessa barn.

Boken erbjuder en lättillgänglig översikt av den senaste forskningen på området, och ger konkreta förslag på hur socialtjänsten kan utveckla sitt arbete för att förbättra vården av dessa barn. Genom att belysa vilka utmaningar och möjligheter som finns, erbjuder boken nya perspektiv på hur vi kan ge dessa barn bättre förutsättningar för återhämtning.

Utbildningspaket

Tillsammans med boken lanseras även ett kostnadsfritt utbildningspaket som består av korta filmer och diskussionsfrågor. Paketet är utformat för att underlätta för samtal och reflektion inom familjehemsvården, och bidra till en djupare förståelse för hur vi kan bemöta psykisk sårbarhet hos yngre barn på bästa sätt.

Utbildningspaketets olika delar kommer att släppas under de kommande fem veckorna. Ett avsnitt per vecka. Redan nu finns de tre första avsnitten att ta del av.

Till utbildningspaketet 

Beställ boken 

Informera mig när nya avsnitt släpps!

Vill du få en notis när nya avsnitt släpps? Skriv in namn och e-postadress så meddelar vi dig via mejl.

Namn