Samverkansteam – för barn och föräldrar i samband med separation
Kunskap och erfarenhet från forskning och praktik visar tydligt att samhällets stöd till barn och föräldrar i samband med konfliktfyllda separationer inte är tillräckligt effektiva och hjälpsamma.
Alltför många föräldrar tvistar i domstol om vårdnad, boende eller umgänge och domstolsprocesserna leder ofta till att barn och föräldrar far illa. Flera utredningar och utvecklingsprojekt pekar på att tidigare och bättre samordnat stöd av fler professioner skulle vara önskvärt.
Mot bakgrund av detta fick Stiftelsen Allmänna Barnhuset år 2014 medel från regeringen för att koordinera en försöksverksamhet i fem kommuner med ett tvärprofessionellt team kallat ”Samverkansteam”. Det kunde till exempel handla om information och rådgivning, stöd, konfliktlösning och behandling.
En tydlig ambition i försöksverksamheten var att komma i kontakt med familjer tidigt, innan konflikter har hunnit blir stora och samarbetssvårigheter har cementerats.
Projektet var upplagt som en lärandeprocess tillsammans med kommunerna där nya arbetsformer och modeller prövades utifrån lokala förutsättningar och behov. En viktig del i uppdraget var att tillgodose barnets rätt att komma till tals, bli delaktigt och få information.
Pilotkommunerna i projektet var:
- Helsingborg
- Nacka
- Norrköping
- Malmö
- Västerås