KIBB (Kognitiv integrerad behandling vid risk för barnmisshandel)
KIBB är en unik behandlingsmodell för familjer där det finns risk för, eller förekommit fysisk barnmisshandel, och där föräldrar och barn bedömts kunna fortsätta ha kontakt.
Fysiskt misshandlade barn är ofta återkommande fall hos socialtjänsten. Majoriteten av barnen bedöms ändå kunna fortsätta bo med föräldern. I Sverige har det tidigare inte erbjudits någon specialiserad form av behandling för dessa barn. KIBB är den enda metoden där hela familjen får hjälp samtidigt med målet att våldet ska upphöra.
Barn behöver professionell hjälp att tala om och bearbeta de specifika händelser de varit med om. Barn som utsatts för fysisk misshandel uppvisar vanligtvis olika symtom, som till exempel akut stress, posttraumatiskt stressyndrom, ångest, sömnsvårigheter, depression och aggressionsproblematik.
Forskning visar goda resultat
Forskning visar att barnen själva uppskattat behandlingen och att den ledde till att våldet minskade och relationen mellan barn och förälder förbättrades. Behandlingen har på så sätt utgjort en vändpunkt för barnen – från ett liv i rädsla för våld till att kunna leva utan rädsla.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset erbjuder årligen utbildning i behandlingsmodellen KIBB.
Spridning i landet
Dra muspekaren över kommunen för att se hur många som utbildats.