Det gäller en av fyra

Utbildningsmaterial om sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn

Här hittar du tio miniföreläsningar med tillhörande diskussionsfrågor om sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn i Sverige. Den fakta du tar del av är resultaten från Stiftelsen Allmänna Barnhusets rapport Det gäller en av fyra, som är den populärvetenskapliga versionen av forskarrapporten Unga, sex och internet efter #metoo. Rapporten bygger på ett representativt urval av drygt 3000 gymnasieelever som har svarat på frågor om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och sexuell exploatering under uppväxten. Sexuella övergrepp kan och ska förebyggas, och det förebyggande arbetet behöver bygga på kunskaper och fakta.

Så här fungerar utbildningspaketet:
Se filmerna nedan tillsammans med dina kollegor, eller var och en för sig, och använd sedan de tillhörande diskussionsfrågorna för att samtala kring ämnet sexuella övergrepp och exploatering av barn och unga.

Tips! Använd även rapporterna som underlag för diskussion.

Barn behöver veta vad sexuella övergrepp är och vart de kan vända sig om de själva eller en kamrat skulle drabbas.


Handledningen är till för personal som arbetar i grundskola, fritidshem, gymnasieskola och grund- och gymnasiesärskola. Syftet med handledningen är:

  • Att frågor som rör sexuella övergrepp tas upp i undervisningen och i skolans och fritidshemmens verksamhet.
  • Att skolor och fritidshem har en beredskap vid upptäckt av sexuella övergrepp som bidrar till att de som har blivit utsatta kan berätta och få skydd och stöd.

 

 

 

 


del 1

Introduktionsfilm: Det gäller en av fyra


Om filmen
Rapporten ’Det gäller en av fyra’ bygger på en nationell kartläggning om sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn som genomfördes 2020-2021. Stiftelsen Allmänna Barnhuset genomförde kartläggningen på uppdrag av regeringen och i samarbete med forskare från Marie Cederschiöld högskola. Resultaten från kartläggningen finns publicerade i rapporten
Unga, sex och internet efter #metoo.


del 2

Slutsatser och vägen framåt


Om filmen
Utsattheten har ökat sedan den senaste undersökningen, främst för flickor. Det är fler elever som berättar att de varit utsatta för sexuella övergrepp, fler som känt sig pressade att ha sex på nätet, fler som skadat sig med sex och fler som skickat avklädda bilder via nätet. Självskadebeteenden har ökat markant och eleverna skattade över lag sin psykiska hälsa sämre.

Sexuella övergrepp behöver förebyggas och det professionella stödet behöver bli bättre. Vuxna är viktiga, men vi behöver också involvera barn och unga själva för att kunna förebygga och för att utveckla stöd och behandling.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Det är betydligt fler elever nu som säger att de utsatts än för fyra år sedan, även annan utsatthet har ökat. Vad tror du att det beror på?
Diskussionsfråga 2
Hur kan ni på er arbetsplats minska risken att barn som berättar om utsatthet blir utsatta för ryktesspridning, kränkningar eller hot?
Diskussionsfråga 3
Hur kan ni stötta de barn som fått förtroende från jämnåriga?


del 3

Sexuella övergrepp mot barn


Om filmen
Sexuella övergrepp mot barn är ett brott som ofta leder till mycket lidande och allvarliga risker för både hälsa och välbefinnande hos de barn som utsatts. Sexuella övergrepp kan bestå av många olika handlingar. Vi frågade om eleverna varit med om att någon övertalat, pressat eller tvingat dem till en rad sexuella handlingar fast de inte ville. Sedan delade vi upp övergreppen i Penetrerande övergrepp (orala, vaginala eller anala övergrepp, kan även varit utsatt för kontaktövergrepp och blottning), Kontaktövergrepp (kan även varit utsatt för blottning) och Blottning.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Finns det något i filmens resultat som förvånar er?
Diskussionsfråga 2
En del grupper av barn är mer utsatta än andra. Vad tror du att det beror på och hur kan det motverkas?
Diskussionsfråga 3
Hur kan ni stötta barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp på din arbetsplats?


del 4

Att berätta om sexuella övergrepp


Om filmen
För att förebygga övergrepp och för att tillgodose barns behov av skydd, stöd och rehabilitering är det viktigt att känna till hur vanligt det är med sexuella övergrepp, hur övergreppen sett ut, vilka förövarna är och vilka barn som utsätts. Samtidigt är sexuella övergrepp mot barn ett svårfångat fenomen, det är till sin karaktär något som är tabubelagt och som ofta hålls hemligt. Många gånger är det bara det barn som blivit utsatt och förövaren som känner till vad som hänt.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Få barn berättar för en vuxen. Hur skulle man kunna underlätta så att fler barn vågar berätta om de övergrepp som de varit utsatta för?
Diskussionsfråga 2
Har du de redskap du behöver för att ta emot en berättelse om övergrepp från ett barn? Vad skulle du behöva mer?
Diskussionsfråga 3
Vet du vart du skulle hänvisa ett barn som blivit utsatt för sexuella övergrepp? Upplever du att det finns tillräckliga resurser


del 5

Barn som tagit emot ersättning för sex


Om filmen
I Sverige är köp av sexuella tjänster kriminaliserade sedan 1999. Det är köparen, inte den som tar emot ersättning som begår ett brott. När ett barn under arton år utsätts för sexuell exploatering genom att förmås ta emot ersättning för sex är det än mer allvarligt. I den här undersökningen skriver vi om elever som säljer sex eller fått ersättning för sex. Att vi väljer att skriva så är inte för att förringa det ansvar som ligger hos den som köper sex eller att lägga ansvaret på barnet, det refererar helt enkelt till hur frågan i undersökningen är ställd.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Fanns det något resultat från filmen som förvånade er?
Diskussionsfråga 2
Många unga som tagit emot ersättning för sex känner att de blir skuld- och skambelagda av omgivningen. Hur kan det motverkas?
Diskussionsfråga 3
En mycket stor andel av unga som tagit emot ersättning för sex har tidigare varit utsatta för sexuella övergrepp. Hur kan vi förstå det?


del 6

Sex på nätet


Om filmen
De flesta barn och unga tillbringar mycket av sin tid på nätet. De kan umgås, titta på film, lyssna på musik, spela spel, köpa och sälja saker eller leta fakta. Det händer både bra och dåliga saker på nätet, precis som i livet utanför nätet. Även sexuella övergrepp kan ske på nätet.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Barn som skickar avklädda bilder på nätet kan väcka starka känslor hos vuxna. Hur reagerar du?
Diskussionsfråga 2
Vad kan det finnas för nackdelar med att förbjuda barn att ha sex på nätet eller att lägga ut avklädda bilder på nätet?
Diskussionsfråga 3
Hur du tycker du att man bäst förbereder barn på att de kan bli kontaktade i sexuellt syfte på nätet?


del 7

Unga som ser på porr


Om filmen
Porr kan vara bilder eller filmer på avklädda människor och människor som har sex med varandra eller med sig själva. Det var fler pojkar som tyckte att porr de sett var upphetsande eller spännande och fler flickor som tyckte att porr var äckligt eller avtändande. Det var också fler flickor som blivit arga av att se porr. Andra svarsalternativ handlade mer om hur de tycker att porr påverkat deras kunskap eller deras eget beteende.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Pratar ni om porr med barn och unga på din arbetsplats? Hur kan ni ta upp frågan på ett bra sätt?
Diskussionsfråga 2
Det är betydligt vanligare att pojkar ser på porr än att flickor gör det. Pojkar var också mer positiva till porr. Vad tror du att det får för konsekvenser när de går in i en relation?
Diskussionsfråga 3
Hur kan man bäst förbereda yngre barn på att det finns porr på nätet. Vid vilken ålder är de bra att ta upp frågan?


del 8

Unga som skadar sig


Om filmen
Barn och unga kan skada sig själva på många olika sätt. Det kan till exempel handla om att skära, bränna, bita eller slå sig själv med sår, blåmärken eller smärta till följd. Ofta skiljer man på försök att ta sitt liv och självskadebeteende utan avsikt att ta sitt liv. I den här undersökningen hade 28 % av deltagarna någon gång skadat sig själva. Det var mer än dubbelt så vanligt att flickor skadat sig själva än att pojkar gjort det och allra vanligast var det bland de som inte tyckte att könsindelningen passade dem.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Möter du barn och unga som skadar sig själva i ditt arbete?
Diskussionsfråga 2
Upplever du att du har verktyg för att prata med dem och ta emot deras berättelse? Vad skulle du behöva mer?
Diskussionsfråga 3
De festa unga som skadar sig med sex har också varit utsatt för sexuella övergrepp. Hur kan man förebygga att barn som utsatts för sexuella övergrepp skadar sig själva på olika sätt?


del 9

Utsatthet och psykisk ohälsa


Om filmen
Vi har mätt den psykiska hälsan med Trauma Symtom Checklist for Children (TSCC).7 Resultaten visar samband med en signifikant sämre psykisk hälsa inom flera grupper, men vad som är orsak och verkan kan variera. De elever som utsatts för sexuella övergrepp hade mer symtom på ångest, depression, ilska, posttraumatisk stress, dissociation och sexuella bekymmer. De hade också mer av så kallade kritiska symptom, som är sådana som kräver en fortsatt klinisk utredning om man har kontakt med vården (t.ex. självskadebeteende eller önskan att ta livet av sig).

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Hur kan ni motivera barn/unga/föräldrar att söka behandling när det behövs?
Diskussionsfråga 2
Hur tror du att man kan förstå att de barn som varit med om att övergrepp dokumenterats mår sämre än andra?
Diskussionsfråga 3
Hur arbetar ni med att förebygga övergrepp på er arbetsplats?


del 10

Ungas röster om #metoo


Om filmen
Kunskap om sexuella övergrepp, inklusive kunskap om var man kan få hjälp om man är utsatt kan vara ett sätt att förebygga att barn utsätts. I studien fick eleverna frågor om var de fått information om sexuella övergrepp ifrån och om de tycker att den information de fått är tillräcklig. Eftersom de svarade på frågorna under sista året i gymnasiet säger svaren ingenting om vilken information de fått tidigare under uppväxten.

Diskussionsfrågor
Diskussionsfråga 1
Vid vilken ålder tror du att man behöver börja prata om sexuella övergrep med barn?
Diskussionsfråga 2
Den vanligaste källan till information om sexuella övergrepp var media. Vad finns det för för- och nackdelar med det?
Diskussionsfråga 3
Har #metoo påverkat er verksamhet och i så fall på vilket sätt?

Hur går ni vidare nu?

Att ta upp temat i skolan kan kännas svårt. Det kan finnas en rädsla att göra fel eller skapa onödig oro bland eleverna. Genom att få kunskap om hur barn vill bli bemötta, exempel på hur ämnet kan tas upp och samtala med kollegor ökar tryggheten.

Handledning – så pratar du med ett barn om sexuella övergrepp

Hur går ni vidare? Hur kan ni se till att rätt information och stöd ges till barn och unga?

För att förebygga sexuella övergrepp, upptäcka och stödja utsatta barn, är det en förutsättning att barn har tillräcklig information. Barn behöver veta vad sexuella övergrepp är och vart de kan vända sig om de själva eller en kamrat skulle drabbas.

För att underlätta i detta har vi på Stiftelsen Allmänna Barnhuset tagit fram en handledning i hur man pratar med barn om sexuella övergrepp i skolan.

Att ta upp temat i skolan kan ta emot. Det kan finnas en rädsla att göra fel eller skapa onödig oro bland eleverna. Genom att få kunskap om hur barn vill bli bemötta, exempel på hur ämnet kan tas upp och samtala med kollegor ökar tryggheten.

Det behöver inte vara svårt.

 

Ladda ner handledningen ’Dags att prata om sexuella övergrepp’



Lyssna – Stötta – Slå larm!

Om barn berättar att de är utsatta för våld är första steget att lyssna lugnt. Barn som Stiftelsen Allmänna Barnhuset mött berättar att det är jobbigt när vuxna reagerar starkt och blir arga eller ledsna över det de får höra.

Vuxna kan behöva hålla tillbaka sina egna reaktioner inför barnet. Stiftelsen Allmänna Barnhuset har med hjälp av barn och unga skapat webbplatsen www.dagsattprataom.se, där vi har samlat information för barn och vuxna om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar.

De unga har också själva fått beskriva hur de önskar bli bemötta när de ska berätta om sexuella övergrepp eller andra svåra saker:

  • Lyssna!
  • Låt det ta tid! Barn måste få berätta i sin egen takt.
  • Ställ frågor – men inte för många…
  • Var lugn!
  • Tro på barnen!
Läs mer: Dagsattprataom.se

Många gånger räcker det med att den vuxna lyssnar och stöttar. Det kan vara skönt för barn att få höra att det som hänt är fel och att det inte är barnets fel. Den vuxna som får förtroendet kanske inte är den som kan stoppa våldet eller den som ska stötta på sikt. Men hen kan lyssna, stötta i stunden och föra över informationen till andra som föräldrar, socialtjänst eller polis.

Ibland berättar barn om våld som upphört, och som är anmält och utrett. Det kan ändå vara viktigt för dem att få dela det som hänt. Andra gånger berättar de om våld som pågår eller om våld som ännu inte är utrett. Alla vuxna som arbetar med barn är skyldiga att anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att barn far illa. Privatpersoner uppmanas att anmäla, men är inte skyldiga att göra det enligt lag.

  • Om du misstänker att ett barn far illa: Kontakta socialtjänsten!
  • Om du upptäcker övergrepp som pågår eller om barn är i akut fara: Ring 112!
  • Vill du anmäla ett brott till polisen: Ring 114 14 eller sök upp en polisstation!



Animerade kortfilmer – Det gäller en av fyra


Det gäller en av fyra

Sexuella övergrepp kan och ska förebyggas, och det förebyggande arbetet behöver bygga på kunskaper och fakta.
I vår undersökning sa var fjärde elev att de någon gång under sin uppväxt utsatts för någon form av sexuellt övergrepp. Sist undersökningen genomfördes 2014 var det var femte elev. Flickor var betydligt mer utsatta än pojkar, drygt var tredje flicka uppger att hon varit utsatt för övergrepp under sin uppväxt.

 

Nätets roll vid sexuella övergrepp

Avklädda bilder, sex och sexuella övergrepp på nätet.

De flesta barn och unga tillbringar mycket av sin tid på nätet. De kan umgås, titta på film, lyssna på musik, spela spel, köpa och sälja saker eller leta fakta. Det händer både bra och dåliga saker på nätet, precis som i livet utanför nätet. Även sexuella övergrepp kan ske på nätet.

I skuggan av covid-19

Om pandemins påverkan på gymnasieungdomar i Sverige.

Den påverkan som pandemin och stängningen av skolorna haft på eleverna är tydlig. De upplever att de har påverkats negativt på en rad områden, och 34 procent av eleverna upplevde att hemundervisningen fungerat dåligt eller mycket dåligt. Flickor tycks ha påverkats mer negativt än pojkar. Kanske är det en förklaring till att den psykiska ohälsan mätt med TSCC stigit kontinuerligt för varje insamlingsperiod.

Framtagen av Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse med uppdrag att stödja metod- och kunskapsutveckling i syfte att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer. Vårt arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) och fokuserar på att öka kompetensen hos professionella som möter barn, genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Vi ger bland annat anslag till barn- och ungdomsforskning, driver egna utvecklingsprojekt, anordnar konferenser och seminarier samt ger ut böcker i aktuella frågor.