Efter barnförhöret
Efter barnförhöret är en arbetsmodell som socialtjänsten kan använda för att ge stöd och information efter ett barnförhör till både barn och föräldrar vid misstanke om barnmisshandel.
Idag lämnas många barn ensamma och utan stöd efter ett polisförhör. Barn får möta föräldrar som kan vara både upprörda och arga över att barnet pratat med polisen.
Modellen Efter barnförhöret innebär krisstöd samma dag som barnet förhörts. Behandlingspersonal möter föräldrarna och ger dem stöd att ta emot socialtjänstens och polisens information om anmälan och utredningar. De erbjuder hembesök samma dag som barnförhöret ägt rum så att barn och föräldrar får hjälp att prata om det barnet varit med om under dagen, och stöd att hantera situationen. Uppföljande samtal för barn och föräldrar ger goda förutsättningar att erbjuda fortsatt stöd eller behandling.
Om samhället griper in och förhör ett barn om brott som föräldrarna misstänks för är det ett stort ingrepp på familjen. Det för med sig ett ansvar. När myndigheterna griper in måste de fullfölja. Det är inte ansvarsfullt att lämna barnet ensamt med konsekvenserna. Barn vill ha hjälp så att våldet tar slut, men de har sällan förstått på vilket sätt polis och socialtjänst arbetar eller vad följderna blir om de berättar om barnmisshandel som de utsatts för i hemmet.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset utbildar i modellen sedan 2018.