Våld mot barn är ett brott mot barnets rättigheter. Genom mer kunskap om förekomst, risk- och skyddsfaktorer kan relevanta förebyggande åtgärder sättas in.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset genomför på uppdrag av regeringen nationella kartläggningar om våld mot barn med det huvudsakliga syftet att undersöka synen på våld, förekomst av olika former av våld samt risk och skyddsfaktorer. Kartläggningarna innefattar både elevstudier och föräldrastudier. Då kartläggningarna genomförs ungefär vart femte år kan jämförelser göras över tid.
Elevstudien
Hur vanligt är det att vuxna utsätter barn för fysisk och psykisk misshandel? Hur vanligt är det att barn försummas? Hur vanligt är det med sexuella övergrepp? Hur mår de elever som utsätts och vilken hjälp har de fått?
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har på uppdrag av regeringen genomfört en kartläggning av våld mot barn i Sverige. I studien har barn och unga själva svara på frågor anonymt. Det ger våldsutsatta barn, även de som inte kommit i kontakt med myndigheter, en möjlighet att komma till tals. Svaren ger en mer rättvisande bild av läget än vad antalet anmälningar till polis eller socialtjänst gör. Man kan därmed börja ana vidden av det våld som barn utsätts för. Studien är en nationellt representativ elevenkätsundersökning genomförd i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet under senhösten 2016. Sammanlagt 4 741 elever har svarat på frågor om utsatthet för olika former av våld under hela uppväxten.
En ny studie om våld mot barn pågår och resultaten kommer att släppas under 2023.